Wydarzenia Marca 1968 roku - Hanna Wyszkowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z przerażeniem czytaliśmy, że tak wielu wspaniałych ludzi żydowskiego pochodzenia, tacy wielcy patrioci muszą opuszczać nasz kraj. To było dla nas straszne. Bo nie dość, że Niemcy spowodowali ten Holokaust, a tu nagle okazuje się, że [Polacy] wyrzucają takich ludzi jak [Leszek] Kołakowski, i stu pięćdziesięciu innych przecież. A tysiące przecież wtedy wyjeżdżały. Byliśmy tym przerażeni, że [musiało] opuścić nasz kraj tak dużo światłych ludzi, którzy czuli się naprawdę autentycznymi Polakami, patriotami. Przecież ilu my mamy wielkich patriotów Żydów. Mama mówi: „Co Żydzi im zrobili, co im zrobili? W czym zaszkodzili, że oni tak postępują?”. No, ale cóż można było [zrobić]? Tylko przyjąć do wiadomości, że tak się działo. Czytaliśmy straszne paszkwile opisujące, jak to oni szkodzili. Myśmy wtedy ogromnie to przeżyli,...