Zniszczona w czasie II wojny światowej dzielnica żydowska i wspomnienie znajomych Żydów - Hanna Wyszkowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Była bardzo zniszczona dzielnica [żydowska], to były właściwie gruzy. Kiedy odkryto ten potworny mord na Zamku – zginął tam między innymi jakiś daleki krewny, mojego wujka bratanek też wtedy rozstrzelany tam [został] – odbyła się wielka msza, [na której było] mnóstwo ludzi. I pamiętam właśnie [wtedy] ten teren dokoła Zamku, to właściwie były gruzy, było to strasznie zniszczone. Przed wojną z mamą chodziłam przez ulicę Sienną czasem na Kalinowszczyznę, bo tam na cmentarzu pochowani są rodzice mojej mamy, zresztą moi rodzice też, więc oglądałam [tę dzielnicę]. Jak przechodziłam ulicą Grodzką, widziałam czasem bardzo biednych Żydów, takich z pejsami, widziałam takiego niosącego ogromny, ciężki worek. A mój mąż mówi, że pamięta [z czasów wojny], jak jeden z Żydów wynosił taki...