Spacer po zniszczonym wojną Lublinie - Hanna Wyszkowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak się wchodzi przez Bramę Krakowską, to po lewej stronie, do ulicy Olejnej wszystkie domy były zniszczone, zbombardowane. Zniszczone były też domy [po prawej stronie] Rynku. Zbombardowane bardzo to wszystko było. Był zbombardowany obecny ratusz. Mój ojciec w [19]44 roku powiedział: „Słuchaj, musisz zobaczyć, jak wygląda wojna. Ja wiem, że ty jesteś jeszcze dziecko, ale musisz wiedzieć, jaką straszną rzeczą jest wojna, żebyś to zapamiętała, żebyś była zawsze przeciwko wojnie”. I wyszliśmy [na spacer] z Dolnej Panny Marii. Na Dolnej Panny Marii leżał żołnierz niemiecki, nieżywy oczywiście, tak na boku. Jak już wracaliśmy, to miał podniesioną rękę i ściągniętą obrączkę. Ojciec mówi „Popatrz, żerują na [zabitych]. Wstyd dla Polaków”. No, ktoś...