Dom dziadków na Pijarskiej 2 - Irith Hass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przedmieście, ulica Pijarska, dom dziadków, rodzina i dom rodzinny, dzieciństwo, rodzice, matka, ojciec, dziadkowie Dom dziadków na ulicy Pijarskiej [Do mieszkania] wchodziło się przez Pijarską, to było na pierwszym albo na drugim piętrze i mieliśmy balkon, który wychodził na Krakowskie Przemieście. Tam się urodziłam, moja babcia odbierała [poród]. Widziałam zdjęcia, [że] jako niemowlę leżałam w takim wysokim wózeczku na balkonie, żeby złapać troszkę słońca. [Z] domu dziadziusia i babci pamiętam, że był korytarz, i w korytarzu było coś takiego, gdzie wieszali kapelusze i płaszcze. Zawsze w nocy miałam wrażenie, że ktoś tam stoi, że przyszedł jakiś złodziej albo bandyta i strasznie się bałam w nocy tego....