Występ przed Niemcami - Irith Hass - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dali nam w tej wiosce taki barak, tam robili przedstawienia czy coś takiego, bo była duża scena. W każdym bądź razie na Boże Narodzenie zawsze też w Warszawie oni robili taką szopkę. Zrobiliśmy całe to przedstawienie i śpiewaliśmy kolędy, i tak dalej. Nie wiem czy zaprosili Niemców, czy Niemcy się sami zaprosili, w każdym bądź razie wszyscy przyszli. Posadzili ich w pierwszych rzędach i my, dzieci przedstawialiśmy wszystko razem. Bardzo dobrze śpiewałam, na tyle dobrze, że kiedy byłam w klasztorze, to śpiewałam albo solo, albo duet „Ave Maria” w kościele. [Kiedy] skończyło się przedstawienie, Niemcy się pożegnali, bardzo zadowoleni, podali rękę siostrze przełożonej i odeszli. Na drugi dzień w południe siostra przełożona podchodzi do mnie i mówi, że Niemcy proszą, żebym poszła do kwatery, do nich....