Ojciec pracował głową - Danuta Sontag - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ojciec raczej głową pracował, [bo u niego] przy ulicy 3 Maja pracował taki młody Tadzio. On był troszeczkę ułomny, nie mógł pracy znaleźć, dlatego go ojciec zatrudnił. On w tym sklepie urzędował, pracował cały czas. Trochę miał rękę uszkodzoną i kulał, coś mu było w stopę. Ale to był bardzo dobry i uczciwy chłopak. Jak się nazywał [nie wiem], tylko jego imię pamiętam. A w sklepie przy Krakowskim Przedmieściu, to ojciec zajmował się zaopatrzeniem i rachunkami, jak to w sklepie, rozliczenia różne są. Tak za ladą, właściwie to tak można nazwać, że to była lada, to ciotka siedziała, ojca siostra. [Oba sklepy były motoryzacyjne]. Pamiętam, jak stał Sokół 600 na wystawie, ładny motor. Naprzeciwko sklepu przy ulicy 3 Maja była stacja benzynowa. To właśnie ten Tadzio...