Cegielnia Zakościelnych - Danuta Sontag - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Domy Vettera to] może orientacyjny punkt, tam są takie dwa, jeden jest starszy, a ten okrągły jest młodszy, ale przed wojną oddany do użytku i tam były już mieszkania nowoczesne, z kanalizacją i względnie tanie. Tuż za tym pierwszym domem Vettera w kierunku północnym było podwórko i była skarpa gliny i to już należało do nas. Nie wiem, ile tam hektarów było. Nie pamiętam. [Cegielnia] to był aparat rodzinny, dziadek kupił teren z myślą o tym, żeby tam wybudować cegielnię, bo teren był bardzo odpowiedni, [była tam] taka tłusta glina i duży teren tej gliny był. Akt kupna-sprzedaży pisany był jeszcze w języku rosyjskim. Każdy początek jest trudny, ale potem, tak przed samą wojną, to już [cegielnia] zaczęła się rozwijać. Właściwie w tym miejscu na Kalinowszczyźnie to były 2...