Czasy gimnazjalne w przedwojennym Lwowie - Jerzy Skarżyński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Skarżyńska, edukacja, XI Państwowe Gimnazjum i Liceum im. J. i J. Śniadeckich we Lwowie, Korpus Kadetów nr 1 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego, koledzy szkolni, Józef Śmiech, Leszek Lachowicz, ciotka, Eugenia Everhart, wujek, Marian Piasecki Nauka w gimnazjum w przedwojennym Lwowie Nieważne kilometry, ważne to, że rodzina we Lwowie mieszkała. Gimnazjum w Hrubieszowie było najbliżej, troszkę dalej w Chełmie, ale musiała mama liczyć przecież swoje złotówki, które zaczynały wypływać przy synu dorastającym, przy synu idącym już w nowy świat. Moja ciocia Eugenia Everhart, matka chrzestna moja,...