Odnalezienie brata i wyjazd do Izraela w 1970 roku - Grzegorz ks. Pawłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Tomaszowie Lubelskim była rodzina Tujaków, mieli trzech synów, wszyscy zostali księżmi. Z jednym nawet pracowałem w Chodlu, nazywał się Marian Tujak. Ryszard zajmował się głuchoniemymi, a Staszek w Chełmie [mieszka] do tej pory i jest na rencie. Tujakowie posłali artykuł [w którym się ujawniłem] do Bat Jamu, do swego znajomego. Tamci przeczytali i szukali [czy ktoś mnie zna]. [Ktoś powiedział]: „Tak, jego brat żyje w Hajfie.”. Zadzwoniono do niego [z informacją], że ktoś z twojej rodziny żyje, on tego samego wieczora przyjechał, czytał artykuł i płakał, [powiedział]: „Tak, to jest mój brat.”. Odnalazłem brata i postanowiłem jechać do Izraela. Z samym wyjazdem miałem...