Gimnazjum Czartoryskich w Puławach - Grzegorz ks. Pawłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Gimnazjum Czartoryskich, matura, koledzy szkolni Gimnzajum Czartoryskich w Puławach Przyszedłem z Gimnazjum Staszica gdzie był wysoki poziom, ale w Gimnazjum Czartoryskich też był bardzo wysoki poziom. [Był] taki profesor Kruk, niewielkiego wzrostu, ale młodzież się go bardzo bała, bo był ostry. [Jeśli] chodzi o profesorów, [to] dbali o młodzież, poświęcali się, nic do nich nie mam. To byli ludzie na poziomie. Do matury trzeba było się dobrze uczyć, więc ja po prostu przed maturą nieraz zasypiałem [do szkoły]. Przyszedłem już gdzieś na późniejszą godzinę, [pytają]: „Co się z tobą stało?” – „Zaspałem.”. Siostry nie dawały rady mnie dobudzić, bo się po nocach uczyłem. Zawsze należałem do pracowitych, ale nie do wybitnie zdolnych,...