Ukrywanie się na podzamojskich wsiach - Grzegorz ks. Pawłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Niemcy, Żydzi, Holokaust, ukrywanie się, rodzina Bajaków, Bajak Teofila, rodzina Kuronów, Kuron Czesław, Kuron Helena, wypas krów Ukrywanie się w podzamojskich wsiach Była wiosna [19]43 roku. [Koło stawu] stało kilka domów, poszedłem do [tego] stawu, zauważyłem taką dużą rybę, nieżywą, złapałem ją. Poszedłem do gospodarza i mówię [mu]: „Mam rybę. Może mi dacie zjeść coś i przenocujecie, to wam dam tą rybę.”. – „Dobrze.”. Usmażyli rybę, przenocowali mnie i rano poszedłem dalej. [Trafiłem] do wioski, która się nazywa Białowola, niedaleko Zamościa. Powiedziałem do kogoś, że chcę paść krowy, więc zaprowadzono mnie do sołtysa, sołtys popatrzył...