Egzekucja Żydów na cmentarzu żydowskim w Izbicy - Grzegorz ks. Pawłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wszystkich Żydów zapędzono do remizy strażackiej, która też służyła za kino. Mogło być [tam] około tysiąca Żydów, trzymano ich około dziesięciu dni. Potem wyprowadzono na cmentarz żydowski, [tam] wykopano dwa rowy, [ustawiano] po kilka osób twarzą do grobów, strzelano, [a oni] padali bezwładnie. Te dwa groby były tak przepełnione, że dano znać Niemcowi, Schulzowi, który był burmistrzem miasta i [on] kazał wykopać trzeci rów. Trochę z tych ciał, których ziemia nie mogła pokryć wrzucono do trzeciego rowu. Nie widziałem jak pędzono tych ludzi, [tam była też moja matka]. Ktoś ze świadków opowiadał, że pędzono ich, [a] Niemcy w białych rękawiczkach i z amunicją, szli w stronę cmentarza. Ludzie sobie wyrywali, szczególnie kobiety, włosy z głowy, z...