Zaopiekuj się moją córką - Halina Mankiet - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Rawie Mazowieckiej, Żydzi w Rawie Mazowieckiej, PRL, antysemityzm, emigracja do Izraela Zaopiekuj sie moją córką W [19]39 roku [wujek, miał siedemnaście lat], mówił: „Nie chcę zostać z Niemcami, ucieknę do Rosji.”. Jego rodzice powiedzieli: „Co? Ty pojedziesz do bolszewików? Przecież oni cię aresztują, bo twój brat ma sklep. Cała rodzina jest zabezpieczona, [a] Niemcy [to] kulturalny naród.”. Zabrali mu pieniądze, żeby nie mógł wyjechać, zwrócił się do mojego ojca: „Nie chcę zostać tutaj, pomóż mi. Daj mi pieniądze.”. Mój ojciec mu pomógł i mówi do niego: „Pamiętaj, ja nie wiem kto zostanie przy życiu, ale jeżeli zostaniesz przy życiu, zaopiekuj się moją córką.”. I tak było. W [19]46 roku brat...