Mogli mnie znaleźć - Halina Mankiet - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak dom był pełen Niemców, to mnie zamykali, była taka mała przybudówka, jeden pokój, ale było tam strasznie zimno. Oni rozpalali piecyk, żebym nie zmarzła i tam rura wchodziła taka, to Niemiec się raz zainteresował. Jeden z tych, mówi: „Co tam jest w tym domku?”. To oni powiedzieli, że tam nie ma nikogo. On mówi: „To po co palicie, dym idzie z tego. Po co palicie?” – „Dzieci się tam bawią.”. Oczywiście wprowadzili te dzieci, nie było gdzie [mnie] schować, tam jedna szafa była, stała na skos tak do ściany, zrobiła takie wnętrze w kącie. To powiedzieli mi, żebym weszła za to [i] zastawili szafą. Dzieci zaczęły hałasować, Niemiec przyszedł sprawdził, rzeczywiście dzieci są i poszedł. Wiedzieli, że ona ma dzieci....