Posłali nas na Majdanek - Rachel Duwdewani - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Byłam w Budzyniu myślę, że [był to] początek zimy [19]44 roku. Budzyń nazywał się obozem pracy, a zimą w [19]44 roku przenieśli mnie do innego obozu, który już nazywał się koncentrazionslager. Tam byłam do wiosny [19]44 roku, [potem wzięli] siedemdziesiąt dziewczynek na Majdanek. Pracowałam tam w ogródku, gdzie rosły jarzyny. Z Trawnik przywieźli siedemdziesiąt dziewczynek, z Budzynia siedemdziesiąt i dali nam dwa baraki, które były przeznaczone na szpital. Było jakieś dwieście, może trzysta mężczyzn Żydów, a reszta [to] byli Niemcy, Polacy, Holendrzy, Francuzi i Belgowie, nie Żydzi, którzy byli przeciw Niemcom. To wsadzili ich do obozów razem z Żydami. Z początkiem czerwca usłyszeliśmy armaty i zrozumieliśmy, że coś [się dzieje]....