Wpływ przeżyc wojennych na późniejsze życie - Batia Golan-Klig - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wpływ przeżyć wojennych na późniejsze życie Moje dzieci jeszcze nie słyszały mojej historii. Nie jeżdżę do Polski, [ponieważ jestem za słaba] fizycznie na to, przejmuję [się], ciężko [mi] podróżować, ciężko chodzić, chociaż jestem bardzo energiczna. Mam dużo takich przeszkód, nie czuję się dobrze, czuję się taka słaba, zawsze kręci mi się w głowie i trochę się boję. Jan Paweł II powiedział: „Nie lękajcie się!”, ja się bardzo boję. Może Jan Paweł II pomoże mi się nie bać, bardzo lubiłam naszego Jana Pawła II. Myślę, że wszystkie moje choroby są [spowodowane przeżyciami wojennymi] z tego [powodu] bardzo cierpię. Chociaż nie można [tego wytłumaczyć, to] ja tak czuję. Jestem kobietą z bardzo dużym potencjałem, mogę robić [wiele rzeczy], ale coś mnie...