Najbliższa rodzina - Batia Golan-Klig - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Basia Klig z domu, teraz jestem Batia Golan-Klig. Urodziłam się w Pruszkowie 20 stycznia 1935 roku. Miałam cudną rodzinę. Moja mama miała cztery siostry i dwóch braci. Mama urodziła się w Pruszkowie, nazywała się Chawa Chana z domu Wilner – widocznie my pochodzimy z Wilna, tak myślę. [W Pruszkowie] było dużo Wilnerów. Tatuś urodził się w Bychawie koło Lublina, nazywał się Leon Klig. Miał brata i dwie siostry – Mania, Miriam i Edzia, Ester. Mania została ocalona w ZSRR, [o] Edzi do tej pory jeszcze nie znalazłam [informacji]. Moje życie zaczęło się bardzo ładnie w Pruszkowie. Mieliśmy taki sklep z galanterią, to była kuchenna galanteria. Tatuś był blacharzem, z boku sklepu miał warsztat, z frontu sklepu były [wystawione] różne naczynia, mama kupowała w Warszawie...