Potrawy - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zapachy to jest jedzenie. A jak się gotuje jedzenie w domu, to się czuje jedzenie. Angielskie jedzenia są inne. Ryby są inne. Są morskie ryby, to są słone ryby. Jedzenia są inne i tutaj jedzą te chipsy, tutaj jedzą ten ketchup, których ja nienawidzę. Jeżeli chodzi o jedzenie, to ja pamiętam, że w armii to myśmy jedli, to się nazywało swinnaja tuszonka, myśmy byli zawsze głodni. A w rosyjskiej armii to oni mieli taką puszkę i w tej puszce to była tuszonka ze świni. Głównie to był tłuszcz, troszeczkę mięsa było. Ale to było wspaniałe, bo myśmy byli zawsze głodni. A przed wojną u nas w domu to była żydowska kuchnia. Znaczy, ja pamiętam, jeżeli święto to był karp i mięso, to była normalnie kura, zdaje mi się, i kaczka. To ja pamiętam. Ale jedzenie, polskie jedzenie ma taki europejski taste. To jest trochę...