Wspomnienia z dzieciństwa - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa to są te majówki, jak się wykładało na maje, wychodziło się na polu, jak ja na łyżwach jechałem. A poza tym moje wspomnienia są bardzo marne. Tylko czasami wspominam dom i ten balkon siedząc z siostrą. Pamiętam, moja matka była czasami chora, miała cukrzycę. Ja pamiętam, jak ona leżała w łóżku. Ja pamiętam, jak ja miałem szkarlatynę i moja matka – moje siostry wszystkie wyszły z domu – i ona tylko nosiła taki biały fartuch i chodziła, i uważała na mnie, bo ja byłem taki chory. Dzieci wyszły z domu wszystkie, żeby nie złapać szkarlatyny. To była wtedy choroba bardzo poważna. I moje siostry pamiętam, i ich przyjaciółki niektóre przychodziły do domu, pamiętam. One to były starsze ode mnie już....