Edukacja przed wojną - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jako mały chłopiec chodziłem do szkoły hebrajskiej i ja mówiłem dobrze po hebrajsku. Ale do mnie po szkole przychodził rebaj, który mnie uczył Talmudu. Talmud to jest takie prawo żydowskie. To on mnie uczył tej książki, która tłumaczy się i tak dalej. Ja pamiętam, ja przychodziłem, zdaje mi się, o jakiejś drugiej godzinie ze szkoły, jadłem obiad, potem przychodził ten rebaj, a potem siedziałem i odrabiałem szkolne lekcje. To ja byłem bardzo zajęty przez cały dzień. Edukacja była bardzo marna moja... W przedszkolu na początku byłem we freblówce, jak zacząłem to była freblówka, bo ja pamiętam, kroiliśmy takie kolorowe papiery. A potem szkoła przed gimnazjum. To chodziłem do tej szkoły, to było takie siedem klas. To była hebrajska szkoła, gdzie wszystko uczone było w języku hebrajskim, oprócz...