Dziadkowie - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ze strony matki rodziny, to ja wiem, że dziadek, to znaczy matki ojciec, był zegarmistrzem i miał sklep na Krakowskim Przedmieściu, miał sklep z zegarkami. I ja tylko pamiętam, że on miał jakieś siedemdziesiąt lat czy może był młodszy wtedy, tylko widziałem, że to był wysoki mężczyzna z małą bródką. I ja przychodziłem jako mały chłopak do jego sklepu. On siedział za takim kantorem i sklep miał, mały sklep na Krakowskim Przedmieściu. I ja tylko pamiętam, że jak on umarł, to jego żona przyszła mieszkać razem z nami, to już było podczas wojny, a może jakiś rok przed wojną. I muszę powiedzieć, że stosunki między wnukami a dziadkami to nie jest tak jak dzisiaj. Ja myślę, że ja jestem bardzo młody w moim duchu – to ja ze swoimi wnukami rozmawiam tak, jak rozmawiam z kolegami. I mnie się zdaje, że moje...