Przekroczenie Bugu i pobyt w Łucku - Josef Fraind - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się 14 stycznia [19]23 roku w Lublinie i przebywałem w Lublinie do [19]39 roku. Po agresji niemieckiej uciekłem z Lublina, bo byłem działaczem dziecięcej organizacji Bundu, SKIF-u, i dostałem ostrzeżenie od podziemia, że muszę się wynieść z Lublina, bo moje nazwisko jest podane w Gestapo i prawdopodobnie będę aresztowany. Miałem wtedy szesnaście lat. Pożegnałem się z rodzeństwem i opuściłem Lublin. Po przekroczeniu Bugu trafiłem do Włodzimierza Wołyńskiego, tam się skupili niektórzy lubliniacy, między innymi człowiek, który był mi bardzo bliski, działacz Bundu w Lublinie, radny, Berysz Krempel. Przyjechałem razem z jego synem młodszym, z którym chodziłem do szkoły. Żona została w Lublinie, bo była chora na raka, a on uciekł w pierwszych dniach po wybuchu wojny, bo był znany w...