Wyjazd z Polski do Paryża w 1947 roku - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To było zdaje się w roku czterdziestym siódmym roku. Ona miała rodzinę w Paryżu, która się uratowała z Drohobycza. On był inżynierem, ale on studiował w Paryżu po swój dyplom przed wojną. Myśmy starali się wydostać z Polski wtedy i przez niego dostaliśmy z paryskiej organizacji żydowskiej taką wizę do Wenezueli. To nie była wiza wenezuelska – konsulat wydawał te wizy, ale to nie była wiza, która pozwalała dojechać do Wenezueli – to była wiza, z którą można było później wyjechać oficjalnie z Polski. Tak że myśmy wyjechali do Paryża w jakimś czterdziestym siódmym roku, zdaje mi się. Do Paryża wyjechaliśmy na tą wizę. I co ja miałem robić w Paryżu? Ja nie miałem żadnego zawodu. Ale w Paryżu była organizacja żydowska tych, którzy się uratowali i była taka szkoła ORT, która uczyła tych młodych ludzi coś tam robić. I...