Próby zrozumienia zachowania Niemców podczas wojny - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Teraz ja bardzo dużo czytam o tym, co się działo w tym okresie, żeby zrozumieć, jak ludzkość może być taka okropna. Bo ja wiem, że moja siostra miała chłopczyka, który miał dwa lata. Ja wiem o tym, bo ludzie mi opowiadali. Mój ojciec umarł w obozie. Bo ktoś mi powiedział po wojnie, że mój ojciec siedział w obozie i nagle dostał atak serca i umarł. Jak matka zginęła, jak mój ojciec zginął, ja nie wiem, bo tej nocy, kiedy myśmy uciekli z Julkiem, likwidowali gieto lubelskie w tym Majdanku. Tak że jak oni zginęli, ja nie wiem dokładnie i ja nie mogłem się dowiedzieć. Jak straciłem całą rodzinę… ja nie wiem dokładnie jak i kiedy. Wracając do tego, co mnie tak dzisiaj zajmuje, dlaczego ja się tym interesuję? Ja bardzo dużo czytam, ja miałem strasznie dużo książek. Jak Niemcy, jak ludzie mogli zabijać tylu ludzi, w tak okropny sposób?...