Ucieczka z getta i ukrywanie się u polskiej rodziny - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Gdzieśmy uciekli? Ja pamiętam, żeśmy przeszli przez Bramę Grodzką i tam byliśmy razem z kolegą. I on powiada do mnie: „Wiesz co, ja poznałem tutaj kobietę jedną, Polkę, kobietę, która mieszkała za Lublinem trochę. Ja kupiłem u niej bochenek chleba kiedyś i ona wyglądała dla mnie bardzo taka porządna kobieta. Może ona nas weźmie na noc?” Ale myśmy wyszli przez tą Bramę Grodzką. Nie. Bramę Krakowską… Zdaje się, że to była Brama Krakowska. I myśmy, nie pamiętam czy mieliśmy wtedy przyszytą gwiazdę na ramieniu. To myśmy ją zerwali i wyszliśmy razem przez Bramę Krakowską. I tam było bardzo dużo takich małych chłopców i oni krzyczeli: „Żydzi! Żydzi! Żydzi! Żydzi!” I myśmy zaczęli uciekać. I złapaliśmy dorożkę i kazaliśmy jej jechać ulicą Krakowską w stronę Ogrodu Saskiego. I ta dorożka jechała...