Mieszkanie na Narutowicza 22 - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieliśmy bardzo comfortable mieszkanie. Mój ojciec był w bardzo, bardzo wygodnej pozycji materialnej. Miał dosyć duży interes i był właścicielem dwóch kamienic w Polsce. Mieliśmy dwie służące w domu. Jedna była Polka, jedna była Żydówka. Tak że nasze życie było bardzo wygodne. Mój ojciec miał dom, ten dom na Narutowicza 22. Wspólnikiem jego był Feldzamen, on mieszkał drzwi na przeciwko nas. Na pierwszym piętrze myśmy mieszkali. Mieliśmy duże mieszkanie, jakieś siedem pokoi, bardzo wygodne. Ja pamiętam, był jeden pokój, był salon i pianino stało, i takie krzesła lakierowane, i taka mała kozetka lakierowana. A potem była sypialnia mego ojca i matki. I jedne drzwi przechodziły od jej sypialni do łazienki, a drugie drzwi przechodziły z korytarza do łazienki. A potem...