Wejście Niemców do Lublina w 1939 roku - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak Niemcy wstąpili do Lublina we wrześniu trzydziestego dziewiątego roku to ja chodziłem do gimnazjum, które się nazywało Gimnazjum Humanistyczne. I myśmy stali na ulicy i patrzyliśmy się jak wojsko niemieckie wchodziło do miasta, paradowało do miasta. I to jest moja pamięć. I ja jeszcze miałem w pamięci piosenkę, której nigdy nie mogę zapomnąć, która się nazywała „Zakochanym być i kochanym być, i mieć sobie dwadzieścia lat”. I ja pamiętam, że ja tą piosenkę tak mruczałem pod nosem i patrzałem się na tą armię niemiecką, która wstępowała do Lublina. I nikt się nie spodziewał, że teraz się zaczyna drugi okres naszego życia. To było w trzydziestym dziewiątym roku. Myśmy widzieli jeszcze takie plakaty – „Mobilizacja”. Ja się patrzyłem na te plakaty, widziałem je. „O, dobrze. Ja nie będę musiał chodzić do...