Rodzina - Adam Adams - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja urodziłem się w Lublinie, as far as I know, to było w tysiąc dziewięćset dwudziestym trzecim roku w marcu – i nazywałem się Salek Melamed. Ale w Londynie znajdowałem to bardzo ciężko, Melamed… Jak wstąpiłem do interesu, każden się pytał: „Powtórz swoje nazwisko. Spell it [ang. przeliteruj]”. To było bardzo ciężko. Ponieważ pierwsze w Wojsku Polskim, jak ja byłem, to nazywali mnie Adam, to ja zdecydowałem się nazywać Adam Adams. I tak zmieniłem się. Zarejestrowałem się tutaj w Londynie jako Adam Adams. Patrzę, dostaję obywatelstwo angielskie. Urodziłem się w dwudziestym trzecim roku. Mój ojciec się nazywał Jakub, a moja matka się nazywała Mindla. Moje siostry się nazywały Andzia, Hela i Róźka. Moi rodzice należeli do tej takiej middle class. Mój ojciec był kupcem i miał interes...