Żydowskie życie religijne w przedwojennym Józefowie - Chawa Avni - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ojciec był założycielem Agudat Israel – z książki się dowiedziałam, ja o tym nie wiedziałam, że oświadczył w synagodze o założeniu Agudat Israel. A sekretarstwo oddał swojemu koledze. Dziadek był chasydem, a ojciec był antychasydem. Bardzo nabożny, ale antychasyd. W Rosz ha-Szana chodził do większej synagogi, bo od czasu do czasu też był chazanem i modlił się przed ołtarzem. Ale na co dzień miał ugrupowanie tych Agudat Israel. [Modlił] się w sztiblu niedaleko synagogi. Wszystko było tak skupione. Ja byłam jeszcze dzieckiem. W Rosz ha-Szana przyłączałam się do matki. Matka modliła się w dużej synagodze, bo tam na drugim piętrze dla kobiet było miejsce od dawnych lat babki. Synagoga była przede wszystkim największym budynkiem,...