Dom rodzinny przy placu Targowym 2 w Józefowie - Chawa Avni - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Była] sypialnia rodziców, później był większy pokój, taki salon razem ze stołowym – duży stół, dookoła krzesła. Dla dzieci była jeszcze alkowa taka, pokój mniejszy. I jeszcze przy wejściu z tego głównego pokoju była taka ściana nie do samego sufitu, tam był taki kąt dla siostry, później dla brata, później to mnie służyło. [Była też] duża kuchnia, a w kuchni duża piwnica – na samym środku były drzwi – zejście do piwnicy. Tam się trzymało jarzyny, mleko zsiadłe, masło. Pamiętam, masło się kupowało mimo wszystko, [chociaż] matka by w ogóle nie odważyła się tego podać ojcu. Podczas jarmarków w poniedziałki kupowało się takie osełki masła opakowane w liście kapusty. Mamusia trzymała to tylko dla nas, dla dzieci. Nie odważyła się dać tego ojcu, dla ojca wszystko [musiało być] koszerne....