Ucieczka z pociągu do Treblinki - Sara Wexler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To była piąta akcja już, bo u nas był Judenstadt, to znaczy centrum, wszystkich Żydów z okolicy przywieźli do nas. A na piątej akcji już byłam z siostrą i bratem i była jeszcze babcia i ciotka. A wieczorem brat przyszedł do babci, i wujek też był tam, i powiedział: „Chodźcie ze mną”. Chciał wziąć siostrę i mnie chciał, żebym poszła. No nie, siostra nie chce w żaden sposób. To powiedziałam, że ja też nie chcę iść z nim. „Co znaczy? Ty musisz. Jak siostra nie chce, to nie mogę zmusić, ona większa. A ty idziesz ze mną.” On mnie zmusił, żeby ja poszła z nim i poszłam. On mieszkał ze swoim kolegą. Każdy miał tylko jeden pokój, w jednym pokoju wszyscy zamieszkali. On był w takim małym pokoju, to on powiedział: „Teraz nie będę w pokoju, teraz ja cię zachowam. Ja też wejdę tutaj z moim kolegą, żeby akcja przeszła. Kiedy akcja...