Decyzja - Sara Wexler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy Rosjanie byli u nas i nie cofnęli się jeszcze, wtedy mój najstarszy brat powiedział, żebyśmy wszyscy uciekali z nim do Rosji, bo Niemcy zabiją wszystkich, tak on powiedział. To babcia była u nas, ona doszła do niego i dała mu takie, dwa razy tak: „Ty nie mów tak, ty nie bądź takim prorokiem. To nieprawda. Niemcy nic nie będą nam robić i będzie wszystko w porządku”. A jednak nic nie było w porządku potem. Mój brat uciekł, a potem on się wrócił, bo powiedział, że Niemcy cofnęli się, i że jeszcze raz oni przyjdą tutaj i zabiją wszystkich Żydów, to bądźcie z mądrym i uciekajcie razem ze mną do Rosji. A tatuś mówił, że do Rosji on nigdy nie chce więcej uciekać, dlatego, że oni byli już w Rosji, przed rewolucją. Mam nawet zdjęcie,...