Kuzyni z Bedlna Radzyńskiego - Sara Wexler - fragment relacji świadka historii [TEKST]
poszukiwaniu Lubliniaków. Izrael 2017, Żydzi, dzieciństwo, życie codzienne, wakacje, kuzyni Kuzyni z Bedlna Radzyńskigo Obok Radzynia Podlaskiego jest stacja kolejowa Bedlno, to tam zamieszkała kuzynka mego ojca. Myślę, że ta rodzina nazywała się Jungerman. To był kuzyn mego ojca, zdaje się, tak. Oni zamieszkali bardzo blisko lasu. To latem bardzo lubiłam do nich pojechać, bo byłam najmłodsza ze wszystkich i zawsze tam wozili nas, śpiewali, tak wesoło robiło się. A las był bardzo blisko, oni mieszkali, ich dom był prawie w lesie. A stamtąd pojechaliśmy tam i do Radzynia. Ten Radzyń był bardzo blisko stamtąd. Z Radzynia zapamiętałam takie małe sklepiki. Tam niedużo razy byłam, kilka razy. Ale...