Wizyta w Puławach po latach - Mordechaj Rotenberg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja jak byłem w Puławach po raz pierwszy po wojnie, w dziewięćdziesiątym którymś, nie pamiętam roku, to poszedłem tam do gimnazjum... I tam było, powiedzmy, że to było w lipcu, że w sierpniu będzie zjazd. Nie wiem, co to było za święto, pięćdziesiąt czy ileś lat istnienia gimnazjum, że będzie wtedy takie spotkanie... To ja akurat wróciłem, to napisałem tam, że szkoda, żałuję, że jest spotkanie, ale ja musiałbym długo jeszcze przez jakieś dwa tygodnie czekać na ten wieczór, na ten zjazd. Ale napisałem jeszcze, że ukończyłem w trzydziestym szóstym, i może ci, którzy byli ze mną w tej samej klasie, bo tam był Kolecki, Kozłowski, Olechowski, Łubek i inni, i chciałbym się z nimi spotkać, ale czy oni żyją i chciałbym kontakt do nich, skontaktować się z nimi. I to zostało odczytane na tym zebraniu, na tym balu....