Losy podczas II wojny światowej - Mordechaj Rotenberg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W trzydziestym dziewiątym roku, pierwszego września, wybuchła II wojna światowa. I wszystko się zmieniło. Cały świat w ogóle powstał jakiś nowy. I nie do pomyślenia było, co potem się działo. W czterdziestym roku ukończyłem Technion. A w czterdziestym drugim powstała jednostka miernicza w wojsku angielskim. Ponieważ dwie kompanie takie miernicze, tak zwane po angielsku serve company, zostały zniszczone w Grecji, jak Niemcy zaatakowali. To albo wpadli w niewolę, albo zostali zabici. I ponieważ jednostek takich mierniczych, serve company, co wyrabiali od papieru począwszy albo zdjęcia z powietrza, albo też pomiary na miejscu, ponieważ to im było potrzebne, a odpowiednich ludzi do tego mogli znaleźć wtedy w Palestynie, bo dużo było inżynierów i dużo było akademików, i mierniczych, to w czterdziestym...