Żydowskie partie polityczne w przedwojennych Puławach - Mordechaj Rotenberg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żydzi, to tak samo jak Włosi, a może i nawet we Francji też. Jest sto tysięcy partii. Jak były powiedzmy syjonistyczne partie, to była Ogólny Syjonista, Poalej Syjon. Poalej Syjon to jest taka lewicowa. Ta lewicowa podzieliła się na lewicę i na prawicę. Bardziej skrajni i mniej skrajni. A potem ci mniej skrajni to jeszcze się jakiś wystąpił i znowu się rozbiła na kawałki. To tak bez przerwy, jak bakterie tak się dzielili. I tyle tych partii było, że aż strach. Mój ojciec to sympatyzował do Ogólnych Syjonistów. A ja do Gordonii chodziłem. Gordonia to jest jakby ta partia, co jest tu w Izraelu, taka robotnicza partia. I mniej więcej też tak, aczkolwiek... to jest... nie skrajna lewicowa ani prawicowa. Do hachszara to szli tacy, którzy chcieli wyjechać do Palestyny. Ale to był w ogóle...