Elita przedwojennych Puław - Mordechaj Rotenberg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Doktór Honigsfeld to był taki morowy gość, ten lekarz. On zakochał się w jednej nauczycielce, Rozenblat. Bardzo morowa, dzielna taka. To była w ogóle rodzina taka, że ojciec zniknął w Rosji, znaczy potem się zjawił znowu, pił dużo i znowu zniknął. A ta matka wychowywała dzieci. Jedna została się nauczycielką, a druga została się urzędniczką. Syn jeden potem na politechnice był. I ten jeszcze jeden to był zegarmistrzem. Teraz wszyscy wychowani. I ten Honigsfeld, nie powiedziałbym, że uwiódł, ale miał przygodę taką z tą Rozenblat. I ona, taka morowa była i ta idiotka, i co, i nie chciał się rozwieść, to ona popełniła samobójstwo. A ci bracia chcieli go dobrze tak sprać, to uciekł do Palestyny. A w Palestynie bardzo ciężko było wtedy. To on w końcu wrócił do Polski po kilku latach, z córką, i zniknął tak jak wszyscy....