Antysemityzm w przedwojennej Polsce - Mordechaj Rotenberg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Antysemityzm był taki dziki, niebywały. Studenci musieli stać z lewej strony czy mogli siedzieć, ale stali na znak protestu. I były bijatyki. I dostać się na studia to też tylko na jakieś prawo, że potem miał takie trudności, ażeby mieć prawo w ogóle do praktykowania. Ciężko było. Jak to wygląda, to taki chłopak, jak sobie wyobrażam, myśli: „Toż to raj, może tam studiować gdzie chce”. My teraz wiemy jak ten raj wyglądał w Rosji. Ale jak on tak siedział w tej ciemnocie, jak deszcz padał i w Puławach nie było chodników tak bardzo. I ta Lubelska, czy jak się nazywała, Piłsudskiego, co do kolei prowadzi. Teraz kolej też jest w mieście gdzieś, w innym miejscu. Ale dawniej była tak na wprost. Były koszary i potem stacja kolejowa. To wszystko było niełatwe i beznadziejne....