Szkoła powszechna Henryka Adlera - Mordechaj Rotenberg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Henryk Adler, kierownik szkoły, pochodził z Austrii. Akademik. Był oficerem w wojsku austriackim. I założył tą szkołę powszechną. W tej szkole powszechnej byli też nauczyciele Polacy rodowici i tylko nauczyciele, co naprawdę mieli to seminarium nauczycielskie ukończone. I to dużo dodało, bo tak zamiast być nieukiem, w ogóle niepiśmiennym, to po takiej szkole już znał historię trochę i przyrodę, i tak, i przedmioty różne, i to było na pewnym takim poziomie. Czasami były takie ciekawe... Chcieli taką integrację zrobić, żeby tak wymieszać to. To bałamucili mnie, ja jeszcze byłem w kraju, że to tak, kiedy wyjechałem, to tak w jednej szkole próbowali wziąć taki oddział z polskiej szkoły, że tak powiem, katolickiej i z tego Adlera. Wymieszali. I tam był jeden taki uczeń. To ta nauczycielka, co weszła do klasy, to powiedziała,...