Edukacja w przedwojennych Puławach i w Palestynie - Mordechaj Rotenberg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z początku, licząc te cztery albo pięć lat, to chodziłem do chederu jakiś rok albo dwa. A potem do szkoły powszechnej. Kierownikiem tej szkoły i jej założycielem był Adler Henryk, który sam pochodził z Austrii, zdaje się był oficerem w wojsku austriackim podczas I wojny światowej. Ma wielkie zasługi ten człowiek, ponieważ założył tą szkołę na poziomie właściwym. I znana była jako szkoła powszechna państwowa, i że tam Żydzi chodzili. Ja do szkoły powszechnej wstąpiłem, zdaje się w dwudziestym piątym, szóstym roku. Tą szkołę ukończyłem. Jeszcze chcę dodać, bardzo ważna rzecz, bo dzięki tej szkole, to prawie że wszyscy chłopcy, dzieci z Puław, co ukończyli tą szkołę powszechną, a szkoła powszechna w tym okresie miała większą wartość, bo nie każdy chodził do gimnazjum, a jak ktoś ukończył szkołę powszechną, to był...