Najbliższa rodzina - Mordechaj Rotenberg - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się 25 lipca 1918 roku w Lublinie, bo w Puławach nie było dobrych lekarzy, a w Lublinie matka miała brata. Tak że pojechała rodzić do Lublina z Puław. Potem wróciliśmy do Puław. Rodzina ze strony ojca była w Lubartowie. Znana taka była rodzina rabinów, bo kiedyś miałem drzewo genealogiczne, to tam dużo rabinów było. I mam nawet tu. A w Puławach to z rodziny Kleinbaum. Też znana rodzina była. Pamiętam swoich dziadków. Jeden mieszkał w Puławach, a drugi w Lubartowie. Dziadek, który mieszkał w Puławach nazywał się Kleinbaum Issachar. Był bardzo poważany. To jest rodzinne zdjęcie. Ten z brodą w środku, to jest dziadek, a tam na dole ten chłopczyk to ja jestem, a ten z prawej strony to jest ten Sneh Kleinbaum. Tam siedzi moja matka. Tu druga z lewej strony siedzi moja siostra. Z tych...