Trudne wspomnienia - Paula Eisen - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja nie widziałam jak [Niemcy] zabijają ludzi. Tylko ja widziałam zabitych ludzi na ulicy. Ale nie widziałam jak zabili ich. Nie wiem. Nie wiem. Nie chcę mówić o tym. Ja już tej nocy nie będę spała. Ja chodzę do psychiatry. I są rzeczy, że ona chce żebym ja wypowiedziała. I ja nie wiem, ja nie mogę. Ona mi mówi, że są ludzie, żołnierze, że przychodzą z powrotem i są takie depressed. Że są rzeczy, że oni nie mogą o tym mówić. I ona chce żebym ja mówiła o tym. Ona chce żebym ja jej opowiedziała. Żebym nie trzymała w sobie dużo rzeczy. A ja nie mogę. Czasami jak ja jestem w łóżku i nie mogę spać, to przychodzą mi myśli, że ja nie pamiętałam. I to mi przychodzi. To ja sobie myślę, dlaczego to się staje. Dlaczego, co to jest? Że teraz, po tylu latach to przychodzi mi. I czasami, jak nie mogę spać, to tak...