Edukacja w przedwojennym Lublinie i po wojnie - Paula Eisen - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy ja się zaczęłam uczyć? Dobre pytanie. Ja nie wiem ile lat ja miałam. Gdybym ja wiedziała ile lat ja miałam kiedy poszłam do szkoły, to ja bym wiedziała ile ja teraz mam lat. Ale widocznie, wtedy w Polsce zaczęli chodzić do szkoły w wieku sześć lat, siedem lat. Ja się prawdopodobnie urodziłam w grudniu. Jeśli w grudniu, to zależy kiedy ja poszłam do szkoły. Ja tylko skończyłam pierwszą klasę. Ja tylko pamiętam, że się bardzo biłam z dziećmi… że krzyczeli na nas. Ja i jakaś moja koleżanka, która była też Żydówka, to zawsze bili nas. Pamiętam jeden raz w szkole, to się biłam z jedną dziewczynką, ona była folksdojcze. Ona była i ja ją popchnęłam, i ona upadła koło stołu na nos i krwawiła. I ta nauczycielka mi kazała klęczeć pod tablicą całą godzinę za to. Byłam skarana. To tylko jedną, pierwszą klasę skończyłam w Polsce....