Sąsiedzi z ulicy Lubartowskiej - Paula Eisen - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Koło nas tych sąsiadów tak blisko nie pamiętam. Ale trochę dalej mieszkała rodzina… Był dziadek. I była córka z mężem. I ona miała dwie córki. Jedna córka była w moim wieku. A jedna córka była trochę starsza od mojej siostry, ale ona się kolegowała z moją siostrą. To myśmy tam chodzili do nich i bawiliśmy się razem z nimi. Po wojnie to ta córka, ta starsza córka wyjechała do Rosji ze swoim ojcem. A ta młodsza córka została się w domu. I ta matka nie mogła jechać, bo ona była w ciąży. Ja pamiętam, ten dziadek umarł. Podczas wojny ten dziadek umarł. Ta moja koleżanka się nazywała Malli. A koleżanka mojej siostry się nazywała Rywka. Ale nazwiska ja nie pamiętam. To była żydowska rodzina. Mieszkali tam też Polacy, ale ja nie byłam z nimi, nie miałam z nimi nic wspólnego....