Historia ulicy Boczna Lubomelskiej - Jerzy Łobarzewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W 1935-1936 roku powstały pierwsze plany budowy domu, jako własności rodziców. [Było to możliwe] dzięki dobrej współpracy z moim dziadkiem Gustawem Haberlau, który ofiarował część swojego placu na budowę tego domu – z tym, że miał to być dom bliźniaczy, jeden dom miał być własnością Gustawa i Leokadii Haberlau. Było tam pięć pokoi z kuchnią. Drugi dom, pięciopokojowy, miał być własnością moich rodziców, czyli Witolda i Ireny Łobarzewskich. [Wprowadziliśmy się tam] w 1937, po zakończeniu prac wykończeniowych. [Architektem tego domu był Tadeusz Witkowski]. Pan inżynier Witkowski był dobrym znajomym naszych kuzynów – doktora Edwarda Szolca. Pan Witkowski bywał u państwa Szolców. Ojciec nie miał czasu na zajmowanie się sprawami domowymi, wobec tego wykorzystał tę...