Moja rodzina - Jerzy Łobarzewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja rodzina ze strony mamy, Ireny Łobarzewskiej z domu Haberlau, wywodzi się od Ludwika Fryderyka Haberlau, który przyjechał do Lublina z Grodziska Wielkopolskiego. Tu rozpoczął pracę, budował domy na terenie Lublina. Od Ludwika Haberlau, mojego pradziadka, pochodzi trójka dzieci: Karol Haberlau, Maria Haberlau i Gustaw Haberlau. Moim bezpośrednim dziadkiem jest Gustaw Haberlau. Dziadek Gustaw Haberlau ożenił się z Leokadią z domu Zoller, która była warszawianką. Tam poznali się podczas studiów dziadka na Uniwersytecie Warszawskim. Młode małżeństwo, Gustaw Haberlau i Leokadia Zoller – Haberlau, przyjechali do Lublina i mieszkali przy ulicy Chopina, w domu pod obrazem Matki Boskiej. W 1920 roku dziadek nabył mały domek i dużą posesję pod numerem...