Okres życia w Lublinie - Władysław Czarnecki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Było bardzo ciężko, to znaczy rodzicom, nam nie, bo my do szkoły mieliśmy niezbyt daleko. Mieszaliśmy na ulicy Jaśminowej. Jedna szkoła mieściła się przy ulicy Alei Róż, drugi budynek był przy ulicy - Bagatela wtedy się nazywała, to było gdzieś w okolicach pierwszej górki sławinkowskiej –teraz chyba Monte Cassino. [Rodzice] uczyli w szkołach, oboje oddzielnie, dla dorosłych. Wtedy się nazywała szkoła wieczorowa dla dorosłych. Mama uczyła w szkole przy ulicy Długosza, tam za szkołą podstawową jest taki długi barak. Kiedyś było schronisko młodzieżowe i tam była właśnie ta szkoła wieczorowa. A ojciec uczył w szkole na Czwartku w starym budynku, gdzie mieści się czwarte liceum. Oczywiście komunikacji nie było, znaczy była w pierwszych latach z dworca kolejowego i kończyła się przy ulicy Godebskiego....