Masz misję - Amelia Sawa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W szkole pani Sobolewskiej polonistką była pani Kisielewicz. Miała dwóch braci, którzy pracowali później w województwie. A ona została zastrzelona przez partyzantów. Dlaczego, to ja sama nawet stwierdziłam. Ona mieszkała na [ulicy] Zamojskiej, tam apteka jest zaraz na brzegu, jak się schodzi z [ulicy] Bernardyńskiej. I taki dom, wchodzi się w bramę i tam stał taki dom. I ona w tym domku mieszkała z mamą. I kiedyś przychodzę, ponieważ ona coś mi załatwiła, nie pamiętam co. Mój ojciec był wtedy w partyzantce. A ja byłam w szkole, w domu no normalnie. I ojciec, żebyśmy mieli co jeść, to nam co raz przywoził na rowerze, zimą nawet, a to gęś, a to kurczaki, a to takie różne rzeczy ze wsi. No bo trzeba było jakoś wyżywić się. A tam na wsi można było kupić te rzeczy, których tu w Lublinie nie było. I mama mówi tak:...