Wkroczenie Rosjan do Obertyna w 1939 roku - Krystyna Carmi - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Szulamit Carmi, ale mam imię chrzestne Krystyna. Urodziłam się 1 marca 1932 w Obertynie, w województwie stanisławowskim, obecne Kresy. Miałem szczęśliwe dzieciństwo do siedmiu lat. Mój ojciec był fotografem, odnowił – pamiętam, opowiadali mi o tym – Dom Ludowy Sokół, tam robili przedstawienia, te pieniądze oddawali biednym. Bardzo był lubiany. W [19]39 roku wkroczyli do nas Rosjanie. Mam dużo wspomnień z tego czasu. Na przykład mam takie wspomnienia, że niedaleko mieszkał taki enkawudzista z matką i miał córeczkę w moim wieku. Ja tam przychodziłam i pamiętam jak ta babuszka schowała obraz Matki Bożej za drzwiami. Ja to pamiętam, ja wtedy miałam siedem lat. I stale patrzyłam, dlaczego ten obraz jest za drzwiami. Już wtedy zwróciłam...