Praca w Wojewódzkiej Federacji Sportu - Marta Denys - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Wojewódzkiej Federacji Sportu pracowałam bodajże dwa, trzy lata. [To] też był taki [czas, kiedy] nic się nie działo [i miałam] przerwę między pracami. Akuratnie wtedy powstała Wojewódzka Federacja Sportu. [Miała na celu] zjednoczenie wojewódzkich związków sportowych ([między innymi] Lubelski Związek Piłki Nożnej, Lubelski Związek Boksu [i tak dalej]). To było [połączenie] władz danej dyscypliny. Spotkałam kolegę, pana Nikodema Żukowskiego –trenera judo i psychologa sportowego. [Zapytał mnie]: „Co robisz?” [Powiedziałam]: „Nic nie robię” „To przyjdź do nas” [Odparłam]: „Cóż ja u was [będę robić]?” „Przyjdź” To przyszłam. [Zaangażowali] mnie [do] wymiany zagranicznej. [Zajmowałam się] wymianą sportowych ekip wyjazdowo-przyjazdowych, oczywiście z zorganizowaniem...